Квалификационен турнир за Първите Европейски игри в Баку през 2015-мъже/Будапеща 2014

Прекрасен успех за Българската фехтовка! На квалификационният турнир за Първите Европейски игри през 2015 година, квоти спечелиха: Деян Добрев (клуб „София”) на шпага и Атанас Арнаудов (клуб „Свечников”) на сабя.

Квалификациите се проведоха на 20 и 21.12.2014 година в Будапеща, като само първите четирима получаваха квоти за игрите.

На шпага участваха 18 състезатели, а на сабя 9 състезателя.

Деян Добрев беше в група с  Ян Ципар от Словакия, Томас Джоунс от Великобритания, вицешампиона от олимпийските игри през 2012: Бартош Пиасецки от Норвегия, Давид Арвеладзе от Азербейджан и Робин Касе от Швеция.

В групите Добрев спечели три победи, които му бяха достатъчни да влезе с номер 9 в Директната елиминация.Там за влизане в топ осмицата трябваше да преодолее Бидовец от Словения. Интригата беше само в първата част на боя, когато резултата бе 5:5. С началото на втората част Деян вдигна оборотите и размаза опонента си с 15:7.

За заветната четворка Добрев трябваше да преодолее първия в ДЕ, неудобният швед –Касе. Боят протече с постоянно догонване, като в ролята на догонващ винаги бе Деян Добрев.Всички емоции ескалираха в края на боя, когато Деян успя да поведе с два туша на шведа и при резултат 14:12 , при оставащи 5 секунди в редовното време, Касе успя да намали разликата на 14:13. Две секунди, две скъпоценни секунди деляха Деян от победата и той успя!

Победа за Деян, победа за България! Браво!