Йоана Илиева с купа „Лекарски” на „Аспарухов меч”, отборът ни седми

15-годишната Йоана Илиева за втора поредна година стана носител на купа „Лекарски”, която традиционно се връчва на най-добре представилия се български състезател в турнира „Аспарухов меч” в Пловдив.

Рекордните 304 участници от 29 държави се включиха в Световната купа на сабя за младежи и девойки. Голямата ни надежда Илиева се класира 25-а при девойките, след като постигна четири победи в групите и още две в елиминациите. За влизане сред първите 32 тя измъкна 15:14 от силната французойка Рашел Пайо, но след това бе спряна с 11:15 от третата в крайното класиране Петра Захони (Унг). Илиева получи приза в памет на Асен Лекарски от сина му Владимир. Асен Лекарски е един от основателите на Българската федерация по фехтовка и е първият шампион на България в този спорт. Шампионка стана София Позднякова (Рус) след 15:8 на финала над унгарката Лиза Пустай. Позднякова спечели пред погледа на прочутия си баща Станислав Поздняков, четирикратен олимпийски шампион на сабя и президент на Европейската конфедерация по фехтовка. Той бе гост на турнира и похвали домакините от Българската федерация по фехтовка за отличната организация.

Добрата новина за България дойде в отборната надпревара при младежите, където нашите в състав Георги Георгиев, Стефан Булдеев, Иван Мандов и Христо Ефимов завършиха седми. Воденият от Ивайло Воденов отбор надигра с 45:41 третия в ранглистата тим на Япония за влизане в осмицата. След това обаче националите ни изпуснаха с 41:45 Франция, които на полуфинал елиминираха фаворитите от Русия, а за седмото място спечелиха инфарктно с 45:44 срещу Унгария. За титлата французите спориха с Италия. „Много съжаляваме за изпуснатия шанс срещу Франция, но сме горди, че след Панчо Пасков идва нова силна вълна млади сабльори. Задачата ни е да ги задържим и да подготвим силен състав за игрите в Токио през 2020 година, където за разлика от Рио де Жанейро, ще се разпределят и отборни отличия”, коментира президентът на БФФ Величка Христева.

Най-добре в индивидуалната надпревара при младежите се представи 17-годишният Стефан Булдеев, който завърши 53-и. Както и миналата година, титлата отиде у Бенджамин Натанзон (САЩ), който удържа 15:14 над руснака Константин Лоханов. Българският отбор за девойки остана десети, след като за влизане в осмицата отстъпи с 40:45 на САЩ.

 

Галерия