Европейско първенство по фехтовка за кадети, Сочи, Русия

unnamedВ  първият  ден  от  ЕП  по  фехтовка  кадети  и младежи,  което  се  провежда в гр. Сочи, Русия от 2-11 март 2018 г., представителят на националния отбор, сабя кадети, Христо Ефимов зае престижното девето място в крайното индивидуално класиране, след като загуби в директната елиминация от представителя на домакините Калимбеков срещата за влизане в първите осем. Христо изигра изключително силно квалификационната си група и влезе с първи номер в директната елиминация. В първия си мач в директната елиминация победи безапелационно представителя на една от водещите нации във фехтовката Италия. В следващата си среща се срещна с изключително силния физически Калимбеков, срещу който техниката на Христо Ефимов не беше достатъчна. Така Христо Ефимов остана на девето място.

 

В третия ден от състезанието се проведе индивидуалната надпревара на сабя кадетки, в която националният отбор на БФ Фехтовка участва с три състезателки начело с лидерката в отбора Йоана Илиева. Елица Станимирова, Теодора Вутова и Йоана Илиева преминаха успешно квалификационните групи и благодарение на добрата си игра прескочиха предварителния кръг на директната елиминация, който се проведе след групите. Така те попаднаха директно в схемата от 32. В първите срещи от 32 за съжаление Теодора Вутова и Елица Станимирова не успяха да намерят формулата на успеха срещу съперничките си и загубиха боевете си.

В първата си среща в 32 лидерката на отбора Йоана Илиева показа, че е пристигнала с огромен апетит в Сочи, с техническа и тактическа игра, показваща потенциал за златен медал. Йоана спечели първата си среща срещу представителката на Украйна Бондар с резултат 15:5. В следващия кръг от директната елиминация 16 Йоана срещна една от водещите състезателки  на домакините Зинюкина и продължавайки силната си игра спечели с 15:6. В срещата за влизане в полуфиналите Йоана се изправи срещу по втора по ред украинка и отново спечели с огромна разлика 15:6. В полуфиналите Йоана срещна Лиза Пустай, Унгария, с която играха финал на Европейското първенство за кадети в Пловдив през 2017 г. Лиза Пустай е състезателка от националния отбор на жени в Унгария, един от водещите отбори в световната ранглиста на женска сабя. Йоана спечели боя, провеждайки изключителен тактически двубой с оспорвания резултат 15:14. Във финала Йоана загуби  златния медал от изключително силната физически представителка на Турция, Ундулаг.

БФ Фехтовка поздравява участниците в състезанието и техния треньор Ивайло Воденов с постигнатите до момента резултати и им пожелава успешно представяне на предстоящите състезания и необходимата доза късмет, за да го постигнат.

БФ Фехтовка благодари за финансовата подкрепа на ММС в лицето на министър Красен Кралев.

Класирането на Йоана Илиева на индивидуалното първенство показва реална възможност за завоюване на квота за Младежките Олимпийски игри в Буенос Айрес, която ще се определи на Световното първенство във Верона през м. април 2018 г.