Фехтовката чака медал от олимпийски игри

Успехите на българската фехтовка продължават, а това, което чакаме и което ни липсва, е медал от олимпийски игри. Това стана ясно на пресконференция на Българската федерация по фехтовка, организирана по повод третото място на Йоана Илиева на световното първенство за кадети и младежи в Торун (Полша), спечелената от нея Световна купа за жени до 20 години, седмото място в отборното класиране на девойките до 20 години на сабя (Йоана Илиева, Елица Станимирова, Йоанна Ефимова и Теодора Вутова),както и след третото място на Галин Генов на европейското първенство за младежи във Фоджа (Италия). В пресконференцията участваха президентът на Българска федерация по фехтовка Величка Христева, директорът на фехтовална академия „Васил Етрополски“ Запрян Ванчев, националните състезателки на сабя Йоана Илиева и Елица Станимирова и националният селекционер на отборите на България по сабя Ивайло Воденов.

– Третото място на Йоана Илиева на световното първенство за младежи в Полша, спечелването на Световната купа и седмото място в отборното първенство на сабя са наистина изключително постижение – каза Величка Христева. – На шампионата на планетата в Полша участват над 100 отбора, а повече от 300 треньора от Русия и от бившия соцлагер работят в целия свят. Това показва колко високо е нивото на това състезание. Успехът ни действително е много голям, но не бива да пропускаме и бронзовия медал от европейското първенство за младежи на Галин Генов. Това са много силни постижения в рамките на два месеца, и въпреки че системата на олимпийска квалификация се промени много, ние гледаме към олимпийските игри.

Йоана Илиева извоюва Световната купа на сабя до 20 години в конкуренция на 400 момичета от цял свят. По пътя към триумфа тя спечели три Световни купи – в Ташкент, Сочи и Пловдив, а освен това зае едно второ и две трети места. Така изпревари с 24 точки основната претендентка за трофея: рускинята Алина Михайлова, която е и световна шампионка. „Във всички състезания, в които участва, Йоана беше сред призьорите и това учуди всички колеги – каза Ивайло Воденов. – Подобно нещо се среща рядко и говори за постоянство през цялата година. На световното първенство участваха 116 момичета от 48 държави и смея да твърдя, че изпуснахме златото. Но и бронзовият медал е отлично постижение.“ България не е имала подобен успех при жените. Единственият българин, печелил медал на световно първенство е Васил Етрополски през 1987 година. Йоана е и първата българка, която печели Световна купа във фехтовката, като преди нея това за страната ни е правил само Васил Етрополски през 1983, 1985 и 1986 година.

– Сезонът за мен започна с младежките олимпийски игри, където завърших пета, но това не ме удовлетвори – каза Йоана Илиева. – Но това състезание ми помогна да израстна и да разбера, че няма непобедим съперник. И ако вярвам и тренирам, мога да направя всичко. Не предполагахме, че ще започнем да взимаме медали още през тази година на тези Световни купи. Но още на първото състезание станах първа, което беше хубава изненада. И на второто състезание завърших първа, и започнахме да се борим за предните места в ранглистата. Бях спокойна на всички състезания, а след европейското първенство започнахме да мислим с треньора ми Ивайло Воденов за нови неща, които да ни донесат поне медал на световното първенство. Успяхме да променим много неща и победих съпернички, които допреди няколко седмици ме биеха.

Следващите състезания за най-добрите ни състезатели са европейското първенство до 23 години в Пловдив от 29 май до 2 юни, европейският шампионат за мъже и жени в Германия през юли и световното първенство за жени в Будапеща от 15 до 23 юни.

– Иска се изключително висока класа, за да си постоянно на подиума на големите състезания – каза Запрян Ванчев. – Смята се, че ако един състезател влиза в осмиците, той има шампионска закваска. А Йоана го показа. Това ти дава възможност да чакаш своя шанс. Надявам се да го получи на олимпиада – тази, следващата или по-следващата. Така или иначе мечтаем за олимпийски медал – това ни липсва и това очакваме.

Битката за олимпийската квота за Токио 2020 започва на 1 април, като за виза за игрите ще се конкурират повече от 500 жени. За да се класира индивидуално 17-годишната Йоана трябва да бъде сред първите 16 в световната ранглиста. За тези места се борят опитни състезателки, но Йоана тепърва ще трупа опит и шансовете са на нейна страна.