Йоана Илиева с победа над най-добрата унгарка в Сеул

Йоана Илиева записа впечатляваща победа над най-добрата унгарска сабльорка Ана Мартон в състезанието за Гран при на Сеул, което се проведе от 26 до 28 април. 17-годишната българка спечели двубоя с 15:13 и влезе в 32-ката на сабя във втория от трите старта в дисциплината за годината.

В състезанието за Гран при на Сеул се включиха 155 от най-добрите жени в света, а победената от българката Мартон беше сред поставените в надпреварата и е носителка на Световната купа при жените за 2017 година. За разлика от нея Йоана премина през пресявките в групите, а след това спечели срещите си в двата елиминационни кръга – с 15:7 срещу французойката Шарлин Таландие и с 15:14 срещу корейката Йонг Ху Ли. За влизане при 32-те най-добри нашата фехтовачка се изправи срещу Мартон, която е топ 10 състезателка и преди състезанието в Сеул беше трета в класацията на Международната федерация по фехтовка. Йоана игра невероятно, записа забележителна победа и доказа, че има място в голямата фехтовка.

По-късно Йоана загуби двубоя си за влизане в шестнайсетицата от французойката Каролин Кироли, която беше част от отбора на Франция, извоювал отборната титла на сабя на световното първенство през 2018.

Преди по-малко от месец Йоана спечели бронзов медал на световното първенство за кадети и младежи в Полша и си осигури Световната купа на сабя до 20 години. След това треньорът й Ивайло Воденов съобщи, че преминават в най-високата категория турнири и ще се състезават само при жените. Йоана ще търси най-високите резултати и класиране за олимпийските игри в Токио през 2020.