Рекордните 363 състезатели се пускат на Европейското по фехтовка в Пловдив

Рекордните 363 фехтовачи от 36 държави започват в сряда битките си за трофеите от Европейското първенство по фехтовка за младежи и девойки до 23 години в Пловдив. Първенството включва битки във всички оръжия и ще се проведе в палата N13 на Панаира. Шампионатът стартира в 9 часа и ще продължи до неделя, а пред публиката ще излязат най-големите таланти в този спорт на Стария континент.

България ще участва в първенството с 23 състезатели, като най-големите ни надеждите за медал са свързани с носителката на Световната купа за жени до 20 години Йоана Илиева, която през април стана трета на световното първенство за кадети и младежи в Торун (Полша). 17-годишната Йоана започва битките си в петък, когато ще се включи в индивидуалната надпревара. Ще следим с интерес и представянето на националния ни отбор на сабя, който стигна до седмото място в отборното класиране на световното първенство за девойки в Полша. За съжаление носителят на бронзов медал на сабя от европейското първенство за младежи във Фоджа (Италия), пловдивчанинът Галин Генов е контузен и няма да участва в турнира.

Официалното откриване на Европейското първенство по фехтовка е в сряда, от 16.30 часа, а входът за състезанието е свободен. През всичките дни битките започват в 9 часа, а финалите ще бъдат след 17 часа. В събота и в неделя са отборните състезания.

В сряда вечерта ще бъде отбелязан тържествено и 65-ят юбилей на президента на Българската федерация по фехтовка и член на Изпълнителното бюро на Международната федерация по фехтовка Величка Христева. В Панаирната палата тя ще бъде поздравена от гости от Международната федерация, спортисти, треньори и спортни деятели.