Италианка и руснак са първите шампиони на Европейското в Пловдив

Италианката Роберта Марцани и руснакът Анатолий Костенко са първите шампиони на Европейското първенство по фехтовка за младежи и девойки до 23 години в Пловдив. Марцани спечели титлата на шпага в конкуренцията на 73 състезателки от 28 държави в палата 13 на Панаира. На второ място се класира румънката Александра Предеску, а на трето – рускините Ирина Охотникова и Анастасия Солдатова.
Анатолий Костенко стана европейски шампион на сабя, като за титлата спориха 53 състезатели от 17 държави. На второ място завърши Леонардо Дроси от Италия, а на трето – Георге Драгомир от Румъния и Раул Бонах от Германия.
В 16.30 часа се състоя официалното откриване на първенството, на което присъстваха президентът на Европейската федерация по фехтовка и президент на Руския олимпийски комитет Станислав Поздняков, зам.-кметът на Пловдив Георги Титюков и президентът на Българската федерация по фехтовка и член на Изпълкома на Международната федерация Величка Христева.
В четвъртък Европейското първенство продължава с надпреварите рапира за младежи до 23 години и сабя за девойки до 23 години. Боевете започват в 9 часа, а финалите са след 17 часа. Входът е свободен.

Ето и класиранията от първия ден на Европейското първенство:
Шпага девойки до 23 години:
1 Роберта Марцани Италия
2 Александра Предеску Румъния
3 Ирина Охотникова Русия
3 Анастасия Солдатова Русия
5 Александра Мари Луис Франция
6 Ноеми Мьошлин Швейцария
7 Евлира Мартенсон Швеция
8 Дариа Варфоломейева Украйна
9 Мария Сюзън Сика Великобриятания
10 Бианка Бенеа Румъния

Сабя, младежи до 23 години:
1 Анатолий Костенко Русия
2 Леонардо Дреси Италия
3 Георге Драгомир Румъния
3 Раул Бонах Германия
5 Чарлз Коло Франция
6 Рафаел Минискети Италия
7 Лоренц Кемпф Германия
8 Лехел Джорджи Унгария
9 Балинт Косут Унгария
10 Илия Семин Русия