Девет наши фехтовачи ще участват на световното първенство в Будапеща

Девет от най-добрите ни фехтовачи заминаха за световното първенство по фехтовка за мъже и жени, което ще се проведе от 15 до 23 юли в Будапеща. В отбора ни по сабя са Йоана Илиева (носителка на Световната купа за девойки до 20 години и бронзова медалистка от шампионата на планетата за младежи и девойки в Полша), Олга Храмова, Елица Станимирова (седма в отборното класиране на световното първенство за младежи и девойки в Полша), Панчо Пасков (който на олимпиадата в Рио де Жанейро победи осемкратния световен шампион Алексей Якименко) и Иван Мандов. За Панчо, който през 2016 стана първият ни състезател по фехтовка на олимпийски игри от 28 години, това ще е първото голямо състезание след тежката контузия от 2017.

В тима по шпага са Пламен Диков (балкански вицешампион от 2015), Кирил Маринов, Иван Зафиров и Илия Чакъров (13-ти на Световната купа за младежи в Белград).

Най-добрите ни фехтовачи Йоана Илиева и Панчо Пасков ще се борят за място сред първите петдесет на планетата и ще трупат боеви опит като част от олимпийската си подготовка за Токио 2020.

Световното първенство ще се проведе в Спортния и конферентен център в унгарската столица, който е с капацитет 10 000 души и прие през 2013 година шампионата на планетата по фехтовка.