24 българи ще участват в международния турнир по фехтовка в Пловдив

24 български фехтовачи ще се включат в международния сателитен турнир по сабя, който ще се проведе този уикенд в Пловдив. В надпреварата ще участват 88 състезатели от повече от 20 държави, а за нашите национали това ще е първи старт за новия сезон. В събота, 21 септември, сили ще премерят мъжете, а на 22-и, неделя, на пътеките излизат жените. Турнирът ще се проведе в спортен комплекс С.И.Л.А., а двубоите започват в 10:30 ч. в събота и в 10:00 ч. в неделя. Страната ни ще бъде представена от най-перспективните и опитни кадети и кадетки, младежи и девойки, мъже и жени. Класиралите се до осмо място в турнира получават точки, валидни за световната ранглиста и увеличават шанса си за участие в олимпийските игри през следващата година.

  • Най-големите ни очаквания са свързани с Олга Храмова, която е балканска шампионка от последната Балканиада и носителка на сребърен медал от миналогодишния сателитен турнир в Пловдив, – каза треньорът на националния ни отбор Ивайло Воденов. – Очакваме Олга да повтори успеха си. При мъжете се надяваме на много добро представяне от Иван Мандов и Христо Ефимов.

Сред участниците в Пловдив ще бъдат деветият в световната ранглиста Сандро Базадзе от Грузия и 33-тата Анна Башта от Азербайджан. Сателитният турнир се провежда под егидата на Световната федерация по фехтовка, а организатор е Българската федерация по фехтовка.