България с трето място на Световна купа на сабя

Женският отбор на България на сабя се класира на трето място на турнира, валиден за Световната купа при девойките и младежите, който се проведе в Сосновец (Полша). Тимът ни в състав Йоана Илиева, Симона Недялкова и Емма Нейкова, водени от Кирил Захаринов и Ивайло Воденов, стигна до бронзовите медали, а това е първо подобно постижение в историята на женската ни фехтовка. Нашите момичета показаха отлична игра и станаха трети от 14 държави, като отстъпиха само на Русия и на Италия. След сабльорките ни останаха силни фехтовални нации като Германия, Франция и САЩ.

В първия кръг Йоана, Симона и Емма се изправиха срещу отбора на Украйна, поведоха още в първия двубой и през цялата среща не изпуснаха лидерството. Победата дойде с 45:40. В срещата за влизане в полуфиналите българките излязоха срещу Франция, поставена като N2 в схемата. След отлична игра момичетата ни спечелиха с 45:43, като преди последния бой губеха с 29:40, но Йоана Илиева взе 16 точки и обърна резултата. На полуфиналите сабльорките ни се изправиха срещу N3 в схемата Италия и загубиха с 39:45. В срещата за бронзовия медал отборът на България игра срещу Германия и се наложи с 45:39. Тук железни нерви показа Симона Недялкова, която успя да спечели в седмия бой седем точки и обърна резултата от 28:30 на 35:31. След това Емма Нейкова и Йоана Илиева спечелиха по пет точки и заслужено стигнаха до бронзовите медали.

При младежите индивидуално Христо Ефимов стигна до двубой за влизане сред най-добрите 16, но загуби с 11:15 от Кирил Тюлюков от Русия. Преди това Ефимов победи Карлос Флорес от Испания с 15:12, а в групите записа пет победи и една загуба. Сабльорът ни се класира на 18 място при участващи 149 състезатели от повече от 20 държави.