Джорджо Марчиано спечели „Аспарухов меч“ в Пловдив

Италианецът Джорджо Марчиано спечели първото място в международния турнир на сабя „Аспарухов меч“, валиден за Световната купа за младежи до 20 години в Пловдив. На финала в комплекс С.И.Л.А. той победи германеца Щефан Фридхайм с 15:6. Третото място разделиха Лука Фиорето и Пиетро Торе от Италия.

От българите най-добре се представи 17-годишният Тодор Стойчев, който завърши 26-ти от 107 сабльори от 23 държави В групите носителят на Европейската купа за кадети за миналата година записа четири победи и две загуби. В елиминациите, в мача за влизане сред най-добрите 32-ма, Стойчев отстрани с 15:10 Пажибек Генибаев от Узбекистан, но в двубоя за място сред първите 16 отстъпи с 6:15 на Лука Фиорето от Италия. В зоната на точките, на 31 позиция, се нареди и Галин Генов, който участва в първо международно състезание от 10 месеца. Стефан Рохас остана на 47 място, Димитър Райкин е 74-ти, Георги Златаров – 91-ви, а Ивайло Александров – 94-ти. Българските сабльори се представиха много добре и направиха генерална репетиция за европейското първенство за младежи и кадети, което ще се проведе от 22 до 26 февруари в Пореч (Хърватия).

В неделя турнирът продължава с двубоите при жените до 20 години, където голямата надежда за медал на България е свързан с носителката на комплексната Световна купа на сабя за жени до 20 години за 2019 г. Йоана Илиева. Надпреварата, организирана от Българска федерация по фехтовка, Министерство на младежта и спорта и Български спортен тотализатор, стартира в 9:30 часа.