Йоана Илиева девета, Тодор Стойчев десети, Белослава Иванова 13-а на Световното по фехтовка за младежи и девойки

Българските фехтовачи започнаха по блестящ начин участието си в Световното първенство по фехтовка за кадети и кадетки, младежи и девойки, което стартира днес в Кайро (Египет). Трима състезатели завършиха в топ 16, което е отлично постижение за националния отбор и наставника му Ивайло Воденов. Йоана Илиева завърши девета на сабя при девойките, а Тодор Стойчев е десети на сабя при младежите. Белослава Иванова се класира 13-та, Теодора Вутова – 55-та, а Емма Нейкова – 60-та. Димитър Райкин завърши 67-ми, а Виктор Филев – 89-ти.

Европейската шампионка за девойки от миналата година Йоана Илиева влезе в елиминациите след блестяща игра в групите, където записа шест победи от шест мача. В двубоя за място сред най-добрите 32 Йоана победи Дария Гонцова от Украйна с 15:10. В среща за място сред първите 16 българската сабльорка надделя с 15:7 над Фелиция Якоб от Румъния. Последва двубой срещу Хонор Джонсън от САЩ, който нашата състезателка загуби с 14:15.

Тодор Стойчев също игра отлично, като спечели и шестте си мача в групите. В елиминациите, в двубой за влизане сред най-добрите 32-ма носителят на Европейската купа за кадети сезон 2019/2020 спечели с 15:11 срещу Роберт Видовзки от САЩ. В следващата си среща сабльорът ни отново беше категоричен и надделя с 15:10 над Яухени Казанойски от Беларус. В двубоя за влизане в топ 8 Стойчев се изправи срещу Си Ханг Алвинг Со от Хонконг, но отстъпи с 5:15.

Белослава Иванова показа впечатляваща игра и завърши на 13 място в крайното класиране. Тя записа пет победи в групите. В елиминациите тя спечели първия си двубой с Айсел Ахадова от Азербайджан с 15:12, във втория беше категорична – 15:8 срещу Мелани Салгадо от Мексико, а третия загуби с 8:15 от Наталия Ботело от Мексико.