Рахим Рашайда седми на шпага на Световното в Египет

Рахим Рашайда игра блестящо и завърши седми на шпага при кадетите на Световното първенство по фехтовка за младежи и кадети в Египет. В групите българинът записа четири победи и две загуби и влезе в елиминациите под N28. В двубоя за място сред най-добрите 32 Рахим победи Халаф Алмутаири от Кувейт с 15:8. Последва среща за място в топ 16 срещу Никола Портман от Швейцария и категорична победа с 15:10 за нашия фехтовач. В двубоя за място сред най-добрите осем кадети в света Рахим излезе срещу Йован Йованович от Сърбия и отново записа победа с 15:10. Последва среща за място на полуфиналите, в която шпажистът ни се изправи срещу Антони Соча от Полша, но изпусна победата след 14:15. Така Рахим завърши на седмо място, което е най-големият успех на българската шпага в тази възрастова група на световно първенство.

Другият ни представител при кадетите Васил Ивакимов излезе от групите след невероятна игра и шест победи. В елиминациите той беше поставен под N3 и в първата си среща за място сред най-добрите 32 се изправи срещу Мухамадусуф Сидиков от Узбекистан. След оспорвана игра Васил загуби с 13:15 и се нареди на 33 място в крайното класиране.

При кадетките Виктория Велиславова излезе от групите с три победи и две загуби. В първата си среща от елиминациите, за влизане сред най-добрите 32, състезателката ни се изправи срещу Олесандра Романова от Украйна и отстъпи с 10:15. Така Виктория завърши на 38 място в крайното класиране, което е безспорен успех за дебюта й на световно първенство.

Треньори на състезателите ни на шпага са Даниел Бояджиев и Димитър Кънчев.