Българският отбор на сабя девойки осми на Европейското в Нови Сад

Българските сабльорки се класираха на осмо място отборно на Европейското първенство за младежи и девойки в Нови Сад. В първата среща от надпреварата Калина Атанасова, Белослава Иванова, Кристина Миланова и Емма Нейкова се изправиха за влизане на полуфиналите срещу тима на Унгария, но отстъпиха с 31:45. В битката за местата от 5 до 8 сабльорките ни излязоха първо срещу Полша и загубиха 39:45. В срещата за 7-8 място възпитаничките на Ивайло Воденов се изправиха срещу добре познатите съпернички от Германия и след изключително оспорвани и равностойни двубои отстъпиха с 44:45. Така сабльорките ни завършиха на осмо място в крайното класиране.

Отборът ни на шпага младежи в състав Йордан Гълъбов, Васил Ивакимов, Рахим Рашайда и Радослав Стойчев завърши на 11 място на Европейското първенство. В първата си среща за място сред най-добрите 16 тимът ни излезе срещу фехтовачите на Швеция и записа категорична победа с 45:37. В следващия двубой, който щеше да им осигури място сред най-добрите осем на Стария континент, българите се изправиха срещу силния отбор на Италия и отстъпиха с 22:37. В първата среща за класиране от 9 до 16 място шпажистите ни играха срещу Турция и спечелиха с 45:34. Следващият двубой на фехтовачите ни беше срещу Австрия, като след оспорвани боеве победата отиде за Австрия: 45:44. В битката за 11-12 място българите излязоха срещу отбора на Норвегия и след вдъхновена игра спечелиха с 45:42.

Утре в Нови Сад стартира Европейското първенство по фехтовка за кадети и кадетки. В турнира на рапира кадетки България ще бъде представена от Евангелина Велчева, а на сабя кадети – от Никола Господинов, Камен Христов, Димитър Лазов и Станимир Пелов.

Всички класирания и резултати можете да следите на https://www.fencingtimelive.com/tournaments/eventSchedule/3BAB6182B150494A84D26017BC6224A8#today.