Михаела Стефанова е 23-та на шпага на Световното първенство за девойки

Михаела Стефанова завърши на 23 място на шпага на Световното първенство за младежи и девойки в Дубай. Българката игра отлично и след седем победи влезе в топ 32 на най-добрите в света.

Още в групите Михаела показа, че е в отлична форма и записа пет победи и една загуба, класирайки се за елиминациите. В двубоя за място сред най-добрите 64 възпитаничката на СК „Пентатлон“ победи Навай Онийл от Австралия с 15:13. В срещата за място сред най-добрите 32 българката се изправи срещу Моа Маанинка от Швеция и се наложи с 15:13. Следващият й двубой, за място в топ 16, я изпрати срещу Лили Буки от Унгария, която победи с 15:9.

Останалите ни две шпажистки – Александра Сучкова и Веселина Чимова – завършиха съответно на 74 и 103 място. Сучкова излезе от групите с четири победи и две загуби, в елиминациите загуби първия си двубой срещу Хайлин Чен от Хонконг с 10:15 и се класира 74-та.

Чимова излезе от групите с три победи и три загуби. В елиминациите тя отстъпи на Вероника Билесцова от Чехия със 7:15 и завърши на 103 място.

При младежите от българските шпажисти най-добре се представи Васил Ивакимов, който завърши на 57 място. Радослав Стойчев се класира 64-ти, Рахим Рашайда – 132-ри, а Александър Костадинов – 192-ри.

Васил Ивакимов тръгна уверено в групите с четири победи и две загуби. Във втория кръг на елиминациите, в двубоя за място сред най-добрите 64, той победи Давид Матушек от Чехия с 15:12. В срещата за място в топ 32 Ивакимов отстъпи пред Скайлър Ливерант от САЩ с 10:15 и се класира 57-ми.

Радослав Стойчев излезе от групите с две победи и четири загуби, а в първия кръг на елиминациите се наложи над Константин Спанос от Австрия с 15:14. В двубоя за място сред най-добрите 64 фехтовачът ни победи Роман Самоилов от Украйна с 13:12. В срещата за място в топ 32 българинът отстъпи на Кенет Лим от Хонконг с 13:15 и завърши 64-ти.

Рахим Рашайда излезе от групите с три победи и три загуби, а в първия кръг на елиминациите отстъпи пред Нийлс Рубайло от Нидерландия с 11:12. В крайното класиране той се нареди на 132 място.

Александър Костадинов не излезе от групите след 1 победа и 5 загуби, и се класира 192-ри.

Утре Световното първенство за младежи и девойки, кадети и кадетки продължава с боевете на кадети шпага и кадетки шпага. За България на пътеките ще излязат Михаела Стефанова и Александра Сучкова при кадетките и Александър Костадинов, Рахим Рашайда и Стефан Зафиров при кадетите.