Най-добрите рапиристи на планетата се събират за Световната купа в Пловдив

Световният елит на рапира се събира в Пловдив от днес до неделя за турнир, валиден за Световната купа. България участва в състезанието с шест фехтовачи, които трябва да трупат опит на големи надпревари и да се учат от най-добрите. Домакинството на надпревара от Световната купа е признание за постиженията на българската фехтовка и за отличната работа на Българска федерация по фехтовка като домакин на големи състезания.

Днес на пътеките в спортна зала „Колодрума“ започнаха боевете в квалификациите на 172 рапиристи от 39 държави, търсещи място в основната схема. На пътеките за страната ни излязоха Преслав Бойчев, Васил Чепишев, Калоян Иванов, Виктор Лечев, Калоян Николов и Велин Стойчев. В групите най-добре от българите се представи Велин Стойчев, който записа една победа и пет загуби и завърши на 152 място. Калоян Николов се класира без нито една победа 160-ти, Виктор Лечев е 165-ти, Преслав Бончев е 167-ми, Васил Чепишев и Калоян Иванов са на 169 място.

Утре състезанието продължава с боевете от елиминациите с участието на най-добрите от квалификациите и най-добрите от световната ранглиста. Всички резултати и класирания можете да видите на https://www.engarde-service.com/siteTemplate.php?lang=en&large=E&page=accueil.php. В неделя ще се проведе отборната надпревара.