Алесио Фокони спечели турнира за Световната купа на рапира в Пловдив

Италианецът Алесио Фокони спечели златния медал в турнира за Световната купа на рапира мъже, който се провежда в пловдивската спортна зала „Колодрума“. На второ място завърши сънародникът му Даниеле Гароцо, а бронзовите медали разделиха друг италианец – Томасо Марини и унгарецът Герго Счемеш. В надпреварата участваха 172 рапиристи от 39 държави, включително шестима българи.

Алесио Фокони беше неудържим по пътя към първото място в „Колодрума“. В директните елиминации на най-добрите 64 той победи Никола Марино от Аржентина с 15:8. В двубоя за място сред най-добрите 16 той триумфира над Андрий Погребняк от Украйна с 15:6, а след това се наложи с 14:9 над Александър Масиалас от САЩ и с 15:11 над Герек Майнхард от САЩ. В полуфинала Фокони се изправи срещу унгареца Герго Счемез и отново беше категоричен – 15:4. В италианския финал Фокони, който е N3 в ранглистата на Международната федерация по фехтовка, победи Даниеле Гароцо с 15:11.

Утре турнирът за Световната купа продължава с боевете в отборната надпревара. Заявки за участие са подали 24 отбора. България ще бъде представена от тим в състав Васил Чепишев, Виктор Лечев, Матей Матеев и Калоян Николов. Боевете стартират в 9:00 часа, а всички класирания и резултати можете да следите на https://www.engarde-service.com/siteTemplate.php?lang=en&large=E&page=accueil.php.