Шпажистите ни със сребро и бронз на силен международен турнир в Белград

Българските фехтовачи спечелиха два медала на силния международен турнир на шпага за наградата на Белград в Сърбия. Състезанието е от най-високата категория А и е валидно за световната ранглиста. Рахим Рашайда се представи отлично и се класира на второ място, а Йордан Гълъбов завърши трети. Илия Чакъров е 17-ти, Светлозар Искров – 22-ри, Марин Атанасов – 36-ти, Радослав Стойчев – 37-ми, а Благой Дунчев – 61-ви. В надпреварата участваха 68 състезатели от 13 държави.

Рахим Рашайда направи много силно състезание. В групите той записа три победи и три загуби, а в първия си двубой от елиминациите победи Радослав Стойчев с 14:13. В среща за място сред най-добрите 16 Рахим надделя над друг българин – Илия Чакъров – с 15:8. Последваха победи с 15:11 над Фахед Хасан от Кувейт и с 15:13 над Пуи Кван Юнг от Хонконг, които му осигуриха участие в полуфиналите. В срещата за място във финала Рахим се изправи срещу Йордан Гълъбов и победи с 15:9. В двубоя за първото място българинът отстъпи на датчанина Патрик Йоргенсен с 9:15 и заслужено спечели сребърния медал.

Йордан Гълъбов излезе от групите с четири победи и две загуби. В директните елиминации той победи Данило Четич от Сърбия с 15:11, Данило Николич от Сърбия с 15:10 и Мохамед ал Маазми от Обединените арабски емирства с 15:11. В срещата за място в топ 4 Гълъбов надделя с 15:9 над Счаболч Счабо от Румъния и спечели бронзовия медал, след като в следващия двубой отстъпи на Рахим Рашайда.

При жените в надпреварата участваха 35 шпажистки от 11 държави, като най-добре от българките се представиха Силвена Христова и Михаела Стефанова. Те завършиха в топ 8, като Силвена е шеста, а Михаела – осма. Александра Сучкова се класира 19-та, а Виктория Велиславова – 23-та.