Българската шпага с рекордно класиране за Световната купа младежи

Българските шпажисти Рахим Рашайда, Васил Ивакимов и Радослав Стойчев завършиха на рекордното пето място в отборната надпревара на турнира за младежи в Ираклион (Гърция), кръг от Световната купа на шпага. Тимът ни игра вдъхновено, показа отлични умения на пътеките и остави зад гърба си представителите на силни фехтовални нации като САЩ, Великобритания, Румъния и Германия.

В първия кръг от състезанието отборът ни победи Изрел с 45:41 и си гарантира място в топ 8. В двубоя за място на полуфиналите Рашайда, Ивакимов и Стойчев отстъпиха пред Швейцария с 33:45. В срещата за разпределение на местата от 5 до 8 българите надделяха над Германия с 45:38. Последва нова победа – над Великобритания с 40:37 – и пето място в крайното класиране.

Рахим Рашайда се представи блестящо и в индивидуалната надпревара, като завърши на седмо място от 159 участника от повече от 20 държави. Рахим започна ударно още от първия си двубой в турнира, като излезе от групите с шест победи от шест срещи. В първата си среща от елиминациите шпажистът ни победи Йалгън Йетер от Турция с15:10. В двубоя за място сред най-добрите 32-ма българинът надделя над Валентин Розенмайер от Германия с 15:10. Последва нова победа, над Аурел Фавр от Швейцария с 15:10 , категоричен триумф над Артур Белиер от Франция с 15:13 и сигурно място сред най-добрите 8 в състезанието. В двубоя за място на полуфиналите Рашайда се изправи срещу Марко Паганели от Италия и отстъпи с 9:15.

Васил Ивакимов завърши 62-и, а Радослав Стойчев – 80-и. Всички класирания и резултати можете да видите на https://fencingworldwide.com/en/24115-2022/tournament.