Отлично представяне на българската шпага за ЕК кадети в Солун

Българските шпажисти се представиха отлично в турнира за кадети и кадетки в Солун, валиден за Европейската купа. Фехтовачите ни си тръгнаха от Гърция с един бронзов медал в отборната надпревара при кадетките, и с 14 състезатели сред най-добрите 64 в индивидуалните състезания при кадетите и кадетките.

Най-забележително беше представяне на шпажистките ни в отборното състезание, което събра 19 отбора от седем държави. Първият тим на България в състав Виктория Велиславова, Александра Сучкова, Михаела Стефанова и Боряна Митова спечели бронзов медал. В първата си среща от елиминациите шпажистките победиха състезателките от втория отбор на България (Моника Недева, Еница Рачева, Матея Петкова и Ема Гълъбова) с 45:28, а във втория се наложиха над третия тим на Украйна с 45:36. В двубоя за място на българките отстъпиха пред първия отбор на Украйна с 34:45, а в спора за бронзовите медали победиха Израел с 45:43. В крайното класиране вторият ни отбор  е десети, а третият ни тим (Рая Ягова, Виктория Чешмеджиева, Неда Петкова и Жени Младенова) е 18-ти.

В турнира на кадетките индивидуално българската шпага участва с 13 състезателки. В конкуренцията на 132 шпажистки Матея Петкова от НСА завърши 11-та. Сред най-добрите 64 се класираха Рай Ягова (21-ва), Боряна Митова (24-та), Михаела Стефанова (36-та), Еница Рачева (44-та), Александра Сучкова (54-та) и Моника Недева (63-та).

В индивидуалната надпревара при кадетите България беше представена от 11 фехтовачи. С най-добро класиране завърши Александър Костадинов, който е пети от 150 шпажисти. Сред най-добрите 64 влязоха Юлий Цанев е 23-ти, Калоян Костадинов е 30-ти, Калоян Йорданов е 41-ви, Петър Кишев е 44-ти, Филип Юсмен е 51-ви, Румен Кишев е 56-ти и Атанас Шекерлетов е 62-ри.

Кадетите играха вдъхновено и в отборната надпревара, като първият отбор на България в състав Филип Юсмен, Александър Костадинов, Юлий Цанев и Калоян Костадинов завърши на девето място. Вторият ни тим (Калоян Йорданов, Явор Денчев, Петър Кишев и Румен Кишев) се класира на 11 място, а третият (Самул Стефан, Григорий Вазов и Атанас Шекерлетов) – на 12-то.

Всички класирания и резултати можете да видите на https://fencingworldwide.com/en/24449-2022/tournament/.