Симеон Далеков пети на сабя за Европейската купа кадети в Румъния

Симеон Далеков се класира на пето място на сабя в турнира за кадети и кадетки Riposta Cup, който се провежда в Румъния. В надпреварата, валидна за Европейската купа, участваха 232 фехтовачи от повече от 20 държави. България беше представена от 18 състезатели, като сред най-добрите 64 завършиха Симеон Далеков, Никола Господинов (51-ви) и Никола Меицов (64-ти).

Симеон Далеков тръгна в състезанието без загуби в групите – шест победи от шест боя. В елиминациите той надделя над Едуард Флорин Винтила от Румъния с 15:6, над Джейсън Бей от САЩ с 15:7 и над Бенджамин Коган от САЩ с 15:14, с което си гарантира място сред най-добрите 16. В двубоя за място в топ 8 Далеков беше категоричен – победа с 15:5 над Недим Месчиоглу от Турция. В срещата за място на полуфиналите Симеон се изправи срещу Фуркан Яман от Турция и след изключително оспорвана битка отстъпи с 14:15.

В отборната надпревара при кадетките първият отбор на България в състав Калина Атанасова, Мариела Георгиева, Василена Кръстева и Сиана Епитропова завърши на десето място. Третият отбор на България – Ния Нанчева, Моника Николова, Наталия Спасова и Ива Власева – се класира 13-ти. Вторият отбор на България в състав Виктория Витлиемова, Мария Тодорова, Диана Нейчева и Ралица Гаджева приключи турнира на 15-та позиция. Четвъртият отбор на България – Елия Бърдарова, Мия Лицова и Преслава Алекова се класира 33-ти. На 34-то място е петият тим на България в състав Ая Аройо, Ева Атанасова и Александра Христова.

Днес турнирът продължава с индивидуалната надпревара при кадетките и отборните боеве при кадетите. Всички класирания и резултати можете да видите на https://www.fencingtimelive.com/tournaments/eventSchedule/00B485A51C6646768488E05352A04FB5#today.