Тодор Стойчев с трето място за Световната купа в международния турнир Аспарухов меч

Тодор Стойчев затвърди мястото си в световния елит на сабя, след като спечели бронзов медал при младежите в международния турнир Аспарухов меч. Надпреварата се провежда в Пловдив и е валидна за Световната купа. Възпитаникът на фехтовална академия „Васил Етрополски“ игра отлично и малко не му достигна да се бори за златото. В началото на декември Стойчев, под ръководството на треньора Ивайло Воденов, спечели първото място за Световната купа младежи в Полша и сега доказа, че титлата му не е случайна. Преди надпреварата в Пловдив Стойчев беше девети в световната ранглиста при младежите, но след третото си място пред родна публика ще се изкачи по-напред.

В Аспарухов меч участваха 181 сабльори от 28 държави, като на пътеките в зала Колодрум се изявиха представители на всички големи фехтовални нации. България беше представена от 18 състезатели, а 11 от тях излязоха от групите: Калоян Пешев, Михаил Хаджилазов, Тодор Стойчев, Христо Христов, Ивайло Александров, Николай-Томас Георгиев, Виктор Филев, Симеон Далеков, Георги Златаров, Никола Господинов и Станимир Пелов. В силната конкуренция на турнира, с изключение на Тодор Стойчев, те не успяха да спечелят срещите си за място сред най-добрите 64, но оставиха добри впечатления и показаха потенциал за развитие.

Тодор Стойчев показа класа още от групите, в които записа пет победи и една загуба. В елиминациите той отстрани Михаил Хаджилазов от България с 15:6 и Ное Бергер от Франция с 15:7. В двубоя за място сред най-добрите 16 сабльорът ни победи Ахмед Хешам от Египет с 15:14. Последва нова победа срещу силен съперник –  15:7 срещу Берталан Тот от Унгария и гарантирано място в топ 8. В срещата за място на полуфиналите Стойчев отстрани Лев Бен Аврам от САЩ с 15:7. В двубоя за място на финала българинът отстъпи пред Марко Стиляно от Италия с 12:15 и завърши на трето място.

С бронзовия си медал в Пловдив Тодор Стойчев демонстрира игра на най-високо ниво в сериозна конкуренция. С отличната си форма той дава сериозна заявка за медали на предстоящите европейско и световно първенства за младежи. За силния си дух и третото място в Пловдив Стойчев получи наградата „Асен Лекарски“, която се връчва за 29 път на най-добре представилия се български състезател в надпреварата. Призът беше връчен от сина на Асен Лекарски – Владимир, с пожелания за още много успехи.

Утре състезанието продължава с отборната надпревара при младежите и девойките, а очакванията са за още по-добро представяне на българските сабльори и сабльорки. Всички класирания и резултати можете да следите на https://engarde-service.com/app.php?id=2909C1. Срещите ще бъдат излъчвани директно по телевизия b1b box от 11 часа.