Михаела Стефанова е 23-та на шпага девойки на световното по фехтовка

Михаела Стефанова се класира 23-та на шпага девойки на световното първенство по фехтовка в Пловдив. В надпреварата се включиха 174 състезателки, сред които и още три българки: Александра Сучкова, Виктория Велиславова и Рая Ягова.

Михаела Стефанова излезе от групите пет победи и една загуба и влезе директно в елиминациите под N14. В първия си двубой от втората фаза на турнира, в среща за място сред най-добрите 64, фехтовачката ни победи София Хевет Дондиш от Мексико с 15:12. В следващия двубой българката се наложи над Сесилия Циезлик от Полша с 15:9. В срещата за място в топ 16 Михаела отстъпи пред Хадли Хусисиън от САЩ с 8:15 и се класира на 23 място.

Александра Сучкова излезе от групите с три победи и три загуби. Във втория кръг на елиминациите, в среща за място сред най-добрите 64, тя загуби от Анаел Доке от Франция с 6:15 и в крайното класиране раздели 102-103 място с Лара Делич от Хърватия

Виктория Велиславова не успя да излезе от групите след четири загуби и една победа и раздели 136-137 място с Ханбейол Ким от Южна Корея.

Рая Ягова завърши 151-ва след пет загуби и една победа в групите.

При младежите България беше представена от Рахим Рашайда, Алекс Костадинов, Радослав Стойчев и Васил Ивакимов. В конкуренцията на 233 състезателя най-добре се представи Рахим Рашайда, който завърши на 80 място. Фехтовачът ни излезе от групите с четири победи и две загуби. В елиминациите, в среща за място сред най-добрите 64, той отстъпи пред Марко Кута от Финландия.

Алекс Костадинов, Радослав Стойчев и Васил Ивакимов също излязоха от групите, и тримата с по две победи и четири загуби. В елиминациите Костадинов отстъпи пред Алваро Калеха Фернандес от Испания с 14:15 и се класира на 162 място. Радослав Стойчев се изправи в първия си двубой от елиминациите срещу Яо Ронг от Канада, загуби със 7:15 и се класира 165-ти. Васил Ивакимов загуби първата си среща от елиминациите от Георгий Тиников от Казахскан с 11:15 и завърши турнира на 166 място.

Утре световното първенство по фехтовка за кадети и кадетки продължава с индивидуалната надпревара на шпага кадети и кадетки. България ще участва с шест състезатели: Михаела Стефанова, Виктория Велиславова, Рая Ягова, Александър Костадинов, Юлий Цанев и Филип Юсмен.

Всички класирания и резултати можете да видите на https://www.fencingtimelive.com/tournaments/eventSchedule/2A65901B9E17425CBA049E3E5C901173#today.