Йордан Гълъбов с историческо класиране: седми на шпага на Европейското по фехтовка в Пловдив

Йордан Гълъбов записа историческо класиране за българската фехтовка, след като се класира седми на шпага на Европейското първенство за мъже и жени в Пловдив. Гълъбов дебютира в състезание при мъжете от подобен ранг и влезе в топ 8, което не се е случвало на представител на този спорт при мъжете и при жените на европейско или на световно първенство от повече от 30 години. Въпреки младостта си и липсата на достатъчно опит Гълъбов показа много добра игра и даде заявка за сериозно бъдеще в шпагата. Той е възпитаник на фехтовален клуб НСА с личен треньор Йордан Гълъбов – старши.

В първия ден от турнира България беше представена от осем фехтовачи. На шпага мъже участваха Йордан Гълъбов, Марин Атанасов, Пламен Диков и Кирил Маринов. На рапира жени на пътеките в зала „Колодрум“ излязоха Силвия Бажлекова, Йорданка Коцева, Биляна Манова и Виктория Пастърмаджиева.

На шпага мъже най-добре се представи Йордан Гълъбов. Той излезе от групите с три победи и две загуби и се класира директно за втория кръг от елиминациите. В първия си двубой, за място сред най-добрите 32 Гълъбов победи Николаус Бодокци от Германия с 15:10. В следващата среща българинът отстрани Гаетан Била от Франция с 15:13. В двубоя за място сред най-добрите 8 шпажистът ни записа нова победа – с 15:12 срещу Давид Наги от Унгария. В срещата за място на полуфиналите Гълъбов отстъпи пред Матеуш Анткиевич от Полша с 8:15 и завърши надпреварата на седмо място.

Кирил Маринов се класира 52-ри в турнира и заслужено влезе сред най-добрите 64. Той излезе от групите с три победи и три загуби, а във втория кръг от елиминациите отстъпи пред Валерио Куомо от Италия със 7:15.

Пламен Диков завърши надпреварата 77-и, след като в групите записа една победа и пет загуби.

Марин Атанасов се класира 78-и с една победа и пет загуби в групите.

На рапира жени от българките най-добре се представи Виктория Пастърмаджиева, която се класира 49-а. Виктория записа в групите една победа и пет загуби.

Силвия Бажлекова, Йорданка Коцева и Биляна Манова завършиха състезанието без победа съответно на 52, 55 и 56 място.

Утре европейското първенство продължава с надпреварите на жени шпага и мъже сабя. България ще бъде представена от Боряна Митова, Матея Петкова и Александра Сучкова на шпага, и от Виктор Филев, Никола Господинов, Иван Мандов и Тодор Стойчев на сабя.

Всички класирания и резултати можете да следите на https://www.fencingtimelive.com/tournaments/eventSchedule/C4F9B94D5A7D4379BF8F47536633766B#today.