Нов рекорд за българската фехтовка: Йоана Илиева шеста на европейското за жени в Пловдив

Само два дни, след като Йордан Гълъбов завърши седми на шпага на европейското първенство по фехтовка за мъже и за жени в Пловдив, българската фехтовка отбеляза ново рекордно класиране за последните 30 години. Йоана Илиева зае шесто място на сабя на европейското първенство, в изключително силна конкуренция и с впечатляваща игра. В турнира участваха повечето от най-силните сабльорки в Европа, а втората и петата в световната ранглиста останаха извън двайсетицата. Катинка Батай от Унгария например, която преди два месеца спечели старт за Световната купа, не успя да влезе сред най-добрите 32.

Йоана започна турнира по шампионски и записа в групите пет победи и една загуба, което й отреди четвърто място в подреждането за елиминациите. В първия двубой от втория кръг на директните елиминации състезателката на клуб „Свечников“, под ръководството на националния треньор Ивайло Воденов, победи Илинка Пантис от Румъния с 15:4. В следващата среща, валидна за място сред най-добрите 8 Илиева победи 14-тата в световната ранглиста Микела Батистон от Италия с 15:8. В двубоя за място на полуфиналите българката се изправи срещу Теодора Контура от Гърция и отстъпи с 13:15 след две скандални съдийски решения, които решиха изхода от мача. За съжаление сабльорката ни нямаше право на повече видеконтрол и беше принудена да приеме загубата. Въпреки това Илиева се класира шеста и записа рекордно за последните 30 години класиране на българската фехтовка.

Сабльорката ни, която преди по-малко от месец стана европейска шампионка за жени до 23 години, отново доказа, че има огромен потенциал и е заплаха за най-добрите фехтовачки в света. Следващата цел пред Илиева са медалите на Европейските игри в края на юни в Полша и на световното първенство в края на юли в Милано.

Другите три български сабльорки на европейското в Пловдив също показаха добра игра. Емма Нейкова се класира 34-та, след като в първия двубой от елиминациите отстъпи пред Ирина Шчукла от Турция с 14:15. Олга Храмова завърши 42-ра, а Кристина Миланова е 45-та.

В надпреварата на рапира мъже Матей Матеев завърши 64-ти, Велин Стойчев раздели 65-66 място с Марк Леополд Кучта от Словакия, Калоян Николов раздели 67-68 място с Илиас Ризос Джанос от Гърция, а Васил Чепишев раздели 69-70 място със Силвиу Розу от Румъния.

Всички класирания и резултати можете да видите на https://www.fencingtimelive.com/tournaments/eventSchedule/C4F9B94D5A7D4379BF8F47536633766B#today.