Сребро и бронз за сабльорките ни на сателитния турнир за жени в София

Йоана Илиева спечели сребърен медал, а Олга Храмова – бронзов на международния сателитен турнир на сабя жени, който се проведе в София. В надпреварата участваха 31 състезателки от 10 държави. България беше представена от 13 фехтовачки начело с Йоана Илиева, Олга Храмова, Емма Нейкова, Калина Атанасова, Белослава Иванова и Кристина Миланова.

След двубои на изключително високо ниво златния медал извоюва Анна Башта от Азербайджан, която е 13-а в световната ранглиста и е добре позната на българските сабльорки. Във финала тя се наложи над бронзовата медалистка от световното първенство за жени през юли тази година Йоана Илиева, за която остана сребърното отличие. Бронзовите медали си поделиха Олга Храмова и Палина Каспиарович от Азербайджан.

Йоана Илиева започна турнира отлично, като записа в групите четири победи и една загуба. В директните елиминации, в двубой за място сред най-добрите осем, възпитаничката на фехтовален клуб „Свечников“ с треньор Ивайло Воденов победи Мета Мали от Словения с 15:6. В срещата за място в топ 4 Илиева се наложи над Сабина Каримова от Азербайджан с 15:12. В полуфинала сабльорката ни победи Олга Храмова с 15:11, а във финала отстъпи пред Анна Башта след оспорвана среща и 15:13 в полза на азербайджанката.

Сред най-добрите 16 в турнира влязоха общо седем българки: Йоана Илиева (второ място), Олга Храмова (трета), Емма Нейкова (осма), Белослава Иванова (девета), Калина Атанасова (11-а), Михаела Николова (12-а) и Кристина Миланова (15-а). Така сабльорките ни сложиха силно начало на сезон 2023/2024, в който предстои борба за квоти за олимпийските игри в Париж.

Всички класирания и резултати от надпреварата можете да видите на https://engarde-service.com/app.php?id=3350R1.

Сателитен турнир сабя жени София

Класиране

1          Анна Башта Азербайджан

2          Йоана Илиева        България

3          Олга Храмова         България

3          Палина Каспиарович       Азербайджан

5          Валерия Болшакова         Азербайджан

6          Сабина Каримова Азербайджан

7          Зарифа Хюсеинова          Азербайджан

8          Емма Нейкова        България