Данаил Полишев извоюва бронз на ЕК рапира кадети в София

Данаил Полишев спечели бронзов медал в турнира на рапира кадети, който се проведе в София и е валиден за Европейската купа. Състезателят на фехтовален клуб Пловдив БГ игра изключително силно и си подели третото място в надпреварата с Арон Бодор от Унгария. В турнира участваха 84 рапиристи от 22 държави, сред които са бъдещите шампиони от цял свят в това оръжие.

Полишев излезе от групите с 5 победи и една загуба. В директните елиминации той се включи от втори кръг, като надделя над Влад Мичу от Румъния с 15:6. В двубоя за място сред най-добрите 16 българинът победи Хлиб Мукопад от Украйна с 15:5. В следващата среща Полшев отстрани Андор Колос Зогон от Унгария с 15:13. В двубоя за място във финала рапиристът ни отстъпи пред Томас Просел Агуинага от Еквадор с 14:15 след изключително оспорвана игра и завърши турнира на трето място.

В надпреварата се включиха още 15 българи. От групите излязоха осем от тях: Данаил Полишев, Велислав Великов, Диан Николов, Димитър Панайотов, Теодор Тодоров, Атанас Гюров, Мартин Терзиев и Иван Великов. Сред най-добрите 64 освен Полишев се класираха още 5 наши рапиристи: Велислав Великов е 42-и, Диан Николов е 50-и, Димитър Панайотов е 53-и, Теодор Тодоров е 55-и, а Атанас Гюров е 58-и.

В отборната надпревара на кадетките се включиха 18 тима от 8 държави. Българският отбор в състав Виктория Пастърмаджиева, Габриела Топалова, Евангелина Велчева и Дея Велева се класира на 9 място. В елиминациите рапиристките ни отстъпиха пред Чехия с 33:45, а в двубоите за разпределение на местата от 9 до 16 победиха третия тим на Турция с 45:27, смесения отбор на Перу и Венецуела с 41:40 и втория тим на Турция с 43:42, което ги подреди на 9 място в крайното класиране.

Вторият отбор на България (Ваяна Делчева, Силвия Дакова, Христина Петева и Неда Пандева) завърши надпреварата на 15 място. Третият отбор на България (Лилия Николова, Мирослава Найденова, Ива Бончева, Божидара Бончева и Евтимия Фурнаджиева) е 16-ти. Четвъртият отбор на България (Калина Иванова, Дарина Панчева, Емилия Маринова и Клавдия Заимова) завърши на 17 място, а петият отбор на България (София Тодорова, Елеонора Тодорова и Кристияна Дорамаджиян) е 18-и.

Всички класирания и резултати от надпреварата можете да видите на https://engarde-service.com/tournament/zheleznik/sofiacupfoil.

Снимка: Iliev Sport Agency