Йоана Илиева се класира шеста за Световната купа на сабя в Белгия

Йоана Илиева продължава отличната си игра през сезона и се класира на престижното шесто място в силния турнир на сабя в Синт Никлаас (Белгия), валиден за Световната купа. Възпитаничката на фехтовален клуб „Свечников“, под ръководството на националния треньор Ивайло Воденов, очевидно се представя все по-добре с напредването на сезона и намира играта си. С всяко състезание тя се класира с едно стъпало по-напред, и побеждава все по-силни съпернички. В Синт Никлаас тя записа три победи през втория ден на надпреварата, отстрани убедително две много силни сабльорки и за малко не се класира за срещите за разпределение на медалите.

В първата си среща от директните елиминации на най-добрите 64 Йоана Илиева победи в изключително оспорвана среща Клаудия Ротили от Италия с 15:13. В двубоя за място сред най-добрите 16 сабльорката ни се изправи срещу Матилде Муру от Франция и я елиминира с 15:7. В срещата за място в топ 8 българката победи Лиза Пушчай от Унгария с 15:8. В срещата за място сред най-добрите 4 Илиева излезе срещу N2 в световната ранглиста Теодора Гонкура от Гърция и след двубой, изпълнен с емоции, отстъпи с 12:15, с което зае шесто място в крайното класиране.

Другата българска представителка във втория ден от турнира – Олга Храмова – също игра много силно и завърши на 32 място. Тя започна срещите си с най-добрите 64 от турнира срещу Олга Харлан от Украйна и записа победа с 15:14. В двубоя за място сред най-добрите 16 сабльорката ни отстъпи пред Хайонг Йеон от Южна Корея с 13:15 след много оспорвана среща, и се класира на 32 място в състезанието.

През вчерашния ден Белослава Иванова остана на 122 място в крайното класиране, Калина Атанасова дели 132-133 място с Мария Вентура от Испания, а Емма Нейкова е 157.

Утре турнирът продължава с боевете от отборната надпревара. Българският тим в състав Калина Атанасова, Олга Храмова, Йоана Илиева и Емма Нейкова излиза в първата си среща срещу Испания. Поради много доброто представяне на всички българки в Белгия очакваме отлично класиране в отборния турнир.

Всички класирания и резултати от надпреварата можете да видите на https://www.fencingtimelive.com/tournaments/eventSchedule/D207740F2F7E42D6A04F821DBEF6D94B#today.